Danskerne bekymrer sig om klimaet

Danskerne betragter ifølge en ny undersøgelse klimaforandringer som verdens næststørste udfordring. Langt de fleste mener, de selv har et ansvar for at bremse ændringerne i klimaet.

2010

Ni måneder efter COP 15 i København har bekymringen for klimaet langt fra forladt danskernes bevidsthed. I en ny undersøgelse svarer 23 procent, at klimaforandringer er den største udfordring i verden. Det er kun overgået af fattigdom. Kun seks procent mener, den økonomiske krise er det største problem.

"Jeg mener, COP 15 har virket som en gigantisk oplysningskampagne," siger klimadirektør Per Meilstrup fra Mandag Morgen, der står bag undersøgelsen.

Voldsomme regnskyl
De seneste måneders oversvømmelser i Pakistan, skovbrande i Rusland og voldsomme regnskyl herhjemme har ifølge Per Meilstrup også en effekt på danskernes holdning.

"Det er jo det, forskerne har sagt, ville ske. Og nu kan folk se det," siger han.

Alligevel er han overrasket over, at klimaforandringerne kommer langt højere op på listen end den globale finanskrise.

"Der er en bevidsthed om, at den økonomiske krise kommer i konjunkturer, hvor i mod klimaforandringerne ikke sådan lige går væk igen," vurderer klimadirektøren.

Tager selv ansvar
70 pct. af de adspurgte peger blandt andet på sig selv, når de skal vurdere, hvem der har ansvaret for at bremse ændringerne i klimaet. 72 pct. lægger vægt på at købe klimavenlige produkter.

"Der er altid stor forskel på, hvad folk siger og hvad de gør." siger Per Meilstrup.

Derfor er deltagerne også blevet spurgt, om de lægger vægt på at købe økologisk.

"Det ved vi, at mange faktisk gør. Endnu flere siger, de lægger vægt på at købe klimavenligt end økologisk, når de har valget. Det er interessant," siger han.

Baggrunden for undersøgelsen har været den udbredte opfattelse, at COP 15 var en fiasko, og nu interesserede folk sig ikke for klima længere.

"Det var vi ikke sikre på var rigtigt. Det er betryggende at se, at vi havde ret," siger Per Meilstrup.

Mandag Morgen har lavet undersøgelsen i samarbejde med DONG Energy.