Fup og fakta om strøm fra vindmøller

I en ny kampagne forsøger DONG at overtale kunder til at skifte til "Vindstrøm- uden merpris". Man skulle jo tro, at det så betød, at kunderne fik ren strøm fra vindmøller - eller i det  mindste en større andel af vindmøllestrøm. Det gør det slet ikke, og derfor er selskabet da også havnet i TV-avisens kritiske søgelys.

DONG forklarer, at kunderne får den samme strøm, som de hele tiden har fået, og at ordningen heller ikke i sig selv vil betyde, at vindmølleparkerne vil blive udbygget. Der er med DONG's ord alene tale om, at kunderne får mulighed for at udtrykke deres støtte til vindenergi.

Stop den falske reklame

Hos Modstrøm er vi kede af det, hver gang en virksomhed giver grønne løfter - eller sender grønne signaler - der ikke holder. Det skader tilliden til vedvarende energi og bestræbelserne på at omstille til mere klimavenlige energiformer.

Den strøm, som de danske husstande får, er altid den samme: Den består af en blanding af kul, olie, vind, vand og a-kraft, og det  gælder uanset, hvilket el-selskab, man har. Det er i forvejen ved lov besluttet, at strøm fra vedvarende energikilder, feks. vindmøller, altid skal bruges først. Derfor er det direkte vildledende, når el-selskaber påstår, at kunderne får mere grøn strøm ud af stikkontakten med et særligt produkt. Går pengene ikke til at bygge nye vindmøller, passer det simpelthen ikke.

Hos Modstrøm siger vi det ligeud: Den mest klimavenlige strøm er den, du slet ikke bruger. Det vil vare længe, inden al elektricitet kommer fra vedvarende energikilder, og i mellemtiden gør vi bedst klimaet en tjeneste ved at spare på strømmen, hvor vi kan. Det er det, som er Modstrøms mission, og det er den, du hjælper os med at indfri, når du holder øje med el-måleren, slukker for stand-by-strøm og flytter så meget af dit el-forbrug til om natten som muligt - og i det hele taget bruger din elektricitet med omtanke.

2012