Glad Modstrøm-vinder: ”Jeg hader monopoler”

Først troede hun, at det hele var fup. Men i dag er Catharina Holm godt tilfreds med at have vundet et års gratis forbrug af strøm.

2012

"Man får jo hele tiden mail om, at man har vundet det ene eller det andet. De fleste af dem ryger direkte i spamfilteret. Derfor troede jeg også, det var fup, da jeg fik at vide, at jeg havde vundet et års forbrug af strøm."

Catharina Holm kan godt selv se det sjove i misforståelsen. Men den gjorde det faktisk ret svært for Modstrøm at komme af med hovedpræmien i den konkurrence, som sluttede for nylig: Et års gratis strømforbrug inklusiv alle afgifter. Vi sendte først en mail til Catharina med den gode nyhed, men hørte ikke fra hende. Vi skrev igen, og hun svarede med en mail, som mildt sagt var skeptisk. Og da det så gik op for hende, at Modstrøm havde reelle hensigter og mente det alvorligt, blev hun først overrasket og derefter glad.

"Jeg bryder mig ikke om monopoler. Jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg hader dem. Monopoler fører til dårlig service, og de kan tillade sig at sløse med økonomien.  Derfor er det godt, at der findes alternativer som Modstrøm, som tør udfordre de store", siger hun. Samtidig er Catharina faktisk en bevidst el-forbruger, som sammen med sin mand Aage gør en ret stor indsats for at holde energiforbruget nede.

Husker at slukke for lyset

"Det er mest de små ting i hverdagen. Vi sørger for at vaske på tidspunkter, hvor vi kan hænge tøjet op på snor i stedet for at bruge tørretumbler. Jeg planlægger min hårvask, så det kan tørre af sig selv. Vi har smidt den gamle fryser ud, fordi den brugte forfærdeligt meget strøm. Spareskinner til computeren har jeg aldrig kunnet få til at virke, men vi er gode til at slukke for lyset og de apparater, vi ikke bruger".

De mange små tiltag betyder, at Catharina og hendes mand tilsammen bruger lige omkring 3.000 kilowatt-timer om året, hvilket er den hel del mindre end gennemsnittet for et dansk én-familiehus.

"Okay, vi laver mad på gas, så der snyder vi lidt", indrømmer hun med et smil.

Catharina Holm kalder sig selv "en gammel tante", og hendes accent røber, at hun er født og opvokset i Finland. Hun er dansk gift, og det er forklaringen på, at hun i snart 30 år har boet i Helsingør. Hun er for nylig blevet pensioneret fra et særdeles aktivt og engageret arbejdsliv, hvor hun har kombineret sin baggrund som kemiingeniør med et veludviklet salgstalent. På cv'et står en lang række job som bl.a. nordisk produkt- og salgschef i store, internationale koncerner. På listen optræder navne som BP, Sadolin og Bayer. Men Catharinas sidste arbejdsår foregik i helt andre rammer - med pasning af udviklingshæmmede børn.

"Her fik jeg endelig brugt mig kæmpestore omsorgsgen. Det var en meget berigende tid som jeg absolut ikke ville have været foruden!"

Mere sol - og mindre oksekød

I den tyske koncern Bayer arbejdede Catharina Holm blandt andet med de siliciumkrystaller, som indgår i paneler til solenergi, og hun er levende optaget af alternative energikilder.

"Vi må holde op med at bruge alt den olie til energi. Jeg synes, vi skal reservere olien til fremstilling af plastic og andre varer. Så må vi finde andre måder at lave strøm og brændstof på. Og vi må holde op med at spise så meget oksekød. Køerne prutter og udleder store mængder af drivhusgassen metan", siger Catharina.

Samtidig vil hun gerne gøre op med det energi-frådseri, som især amerikanerne er slemme til.

"Jeg kan godt forstå, at de nogle steder er nødt til at have aircondition for at kunne arbejde. Men de kører jo rundt i nogle enorme biler. Og faktisk har jeg selv været nødt til at kæmpe for at få en mindre firmabil, end den, som mine arbejdsgivere ville prakke mig på".

I perioder har Catharina og hendes mand holdt hyppigt øje med el-måleren. Men, de er blevet mindre flittige til det, efter at de har konstateret, at strømforbruget både er ret lavt og konstant.

"Derfor er jeg glad for, at vi nu får et 'spionkamera', der kan gøre arbejdet for os", griner hun og hentyder til den el-aflæser, som var en del af førstepræmien i modstrøms konkurrence.