Historien om Danmarks første uafhængige og klimavenlige energiselskab

IT-leverandør til elbranchen (2000-2003)
I perioden 2000 til 2003 var flere af Modstrøms grundlæggere ansat i virksomheden OMX Technology A/S, som udviklede nye IT-løsninger til energiselskaber, som fulgte med den voksende internationale liberalisering af hele elbranchen. Desuden var virksomheden ansvarlig for udvikling af software til verdens første datahub. Men da IT-boblen brast besluttede OMX at nedlægge hele den division, og OMX tilbød ledelsen, at de kunne købe virksomheden.

På vej mod et energiselskab (2003-2005)
I efteråret 2003 oprettede en række af OMXs ledere og medarbejdere selskabet AKTANT, som overtog flere projekter med europæiske kunder samt OMXs tyske selskab. Nu var der etableret en koncern med hovedparten af de nødvendige systemer til at drive et energiselskab.

AKTANT kæmpede med at gøre danske og udenlandske energiselskaber interesserede i husets systemer. Men markedet var endnu ikke så liberaliseret, at den etablerede elbranche ønskede at investere i nye løsninger og forandre deres virksomhed i deres lokale markedsmonopoler.

Derfor blev ideen om at grundlægge eget energiselskab født. Forretningsplanen for Danmarks første uafhængige energiselskab efter liberaliseringen af elmarkedet i 2003 blev klar i løbet af 2005.

Modstrøm fødes (2006-2007)
Syv personer med tilknytning til AKTANT investerede i det nye elselskab, og det fik en gruppe af business angels til også at indskyde kapital i selskabet. I 2007 er det nye energiselskab fuldt kapitaliseret. Modstrøm Danmark A/S er født.

Modstrøm åbner (2008- )
I januar 2008 kunne Modstrøm åbne butikken. Danmarks første uafhængige energiselskab bygger på sine rødder indenfor energioptimering, og formulerer fra starten den filosofi, der også i dag er hjørnestenen i Modstrøms værdisæt; at den eneste rigtige klimavenlige kilowatt-time er den kilowatt-time, der aldrig bliver brugt.

En anden hjørnesten er, at Modstrøm arbejder aktivt for omstillingen af energiproduktion fra bl.a. kulkraftværker til bæredygtige kilder som sol-, vind- og vandkraft.

Som modstykke til konkurrenter, der sælger strøm fra vindmøller til overpris, skaber Modstrøm værdi for kunder gennem klimavenlige produkter og ydelser, der samtidig hjælper dem til at spare penge på energiregningen.

Visionen er med andre ord, at bæredygtighed skal kunne betale sig.

Derfor kunne Modstrøm i 2008 som de første i Danmark tilbyde kunderne CO2-neutralitet gennem opkøb og destruktion af CO2-kvoter.

Og i 2009 kom Modstrøms El-aflæser, der giver kunder mulighed for at følge deres strømforbrug. Ved at øge kundernes bevidsthed om, hvordan de bruger strøm, skal de motiveres til at reducere eget strømforbrug, og eventuelt flytte en andel af strømforbruget til om natten, hvor andelen af strøm fra vedvarende energikilder er størst.

Energi i øjenhøjde
Med lanceringen af strategien energi i øjenhøjde har Modstrøm sat fokus på en række initiativer, der skal skabe værdi både for vores kunder og for Modstrøm:

  • Kunder kan købe klimavenlige produkter i vores webshop med kunderabat (2012)
  • I samarbejde med TV- og handymanden Kuno Bonne, kan kunder stille spørgsmål om, hvordan de kan spare på energiforbruget (2012)
  • Modstrøm tilbyder, som det første uafhængige energiselskab, én regning med det formål at øge gennemskueligheden af energiforbruget for kunden (2013)
  • Energitjek tilbydes til virksomhedskunder (2013)
  • Energitjek tilbydes til private (2014)
  • Modstrøm indgår klimapartnerskab med Aarhus Kommune – 35.000 private kunder skal tilbydes et energitjek og et tilbud på energirenovering (2014)

I 2016 startes Det Grønne Kvarter op, som er vores team af energivejledere, der gratis ringer til vores kunder for aktivt at hjælpe dem i gang med at spare på energien med konkrete anbefalinger baseret op deres boligsituation.

I 2018 har vi sammen med vores kunder udarbejdet næsten 50.000 anbefalinger til energiforbedringer. Vi kan nu tilbyde vores kunder isolering og installation af luft til vand-varmepumper samt meget mere, der bidrager til et mere fornuftigt energiforbrug og den bæredygtige omstilling.