Forstå din elregning

At modtage sin månedlige elregning kan for flere være lidt af en gåde. Dog kan forståelse for de forskellige elementer en elregning indeholder give dig en bedre forståelse af, hvad du betaler for.

Du kan i det følgende læse mere om, el, abonnement, transport, netabonnement og elafgift, som fremgår på din elregning.

  1. Bliv klogere på elregningen
  2. Bliv klog på, hvornår du skal bruge strømmen
  3. Sådan får du en mindre elregning
Forstå Elregningen

Transport af el og netabonnement

Dit lokale netselskab ejer de kabler, der transporterer strømmen til din bolig. Derfor skal du betale for transport af strøm fra dit netselskab. Det er det, der hedder Transportomkostninger på din faktura.

Du betaler også et netabonnement, der dækker omkostninger til vedligeholdelse af elnettet og elmåleren. Bor du i hus, bliver du ofte opkrævet et stikledningsabonnement, der dækker drift og vedligeholdelse af din stikledning. Stikledningen er den ledning, der fører strøm fra elnettet og ind i dit hus. Vi opkræver dig for alle disse betalinger på vegne af dit netselskab. Derudover betaler du til Energinet.dk for brug af transmissionsnettet. Vi opkræver denne betaling på vegne af Energinet.dk

Elafgift

Elafgift er den største post på din elregning. Elafgift dækker en række lovpligtige afgifter til staten, som alle elkunder - uanset el-leverandør - skal betale. Vi opkræver dig på vegne af staten.

Spotel, abonnement og grøn spareaftale

Spotel er selve strømprisen, du betaler til Modstrøm. Derudover betaler du et fast månedligt abonnement, der dækker administration og en grøn spareaftale. I Kundeservice kan du få hjælp til at vurdere, hvilken Spareaftale der passer bedst til dig og dit forbrug.

Billigere afgifter om natten

I 2023 blev tidsbestemte afgifter indført, som et forsøg på at omlægge en del af danskernes strømforbrug til udenfor spidsbelastningen. Derfor kan den smarte forbruger spare mange penge ved, at omlægge deres forbrug fra aftensmadstiden til f.eks. om natten – det kan være opvasken, vasken eller opladning af din elbil. Prisen varierer fra område til område, men en god tommelfingerregel er, at afgiften om natten cirka er 15 øre pr. kWh, og prisen om aftenen (spidsbelastning) er 125 øre pr. kWh.

Vores aftaler giver dig rabat om natten, så du kan spare endnu mere ved at bruge strømmen klogt. Hvis du har et meget stort forbrug anbefaler, vi Premium aftalen, som giver dig strøm til indkøbspris 20 timer i døgnet!

Sommer Vs Vintertariffer

Elforbrug over et år

På grafen ved siden af ser du, hvordan et typisk forbrug fordeler sig over et år. Som det fremgår af grafen, kan du se, at forbruget varierer væsentligt afhængig af periode.

I sommerperioden er forbruget i den lave ende, da de lange sommeraftener sørger for, at vi bruger mindre lys, når vi endelig er hjemme. I vinterperioden bliver det derimod mørkt tidligt, og vi skal bruge lys flere timer i døgnet. Vi holder komsammen indendørs og bruger ovnen mere end om sommeren; småkager, pebernødder og juleanden medvirker alt sammen til, at et typisk forbrug af el ligger i den høje ende.

Når dit elforbrug stiger i perioden fra august til december og falder i perioden fra januar til juli, vil dette selvfølgelig også blive afspejlet i beløbet på dine fakturaer. Her vil dine regninger typisk stige i vinterperioden, mens de vil blive mærkbart lavere i sommerperioden.

Forbrugskurve

Betal for den el du bruger

Hos Modstrøm fakturerer vi dit forbrug, efter du har brugt strømmen – og derfor fakturerer vi dig et acontobeløb, som dækker indkøbet af din strøm, inden vi leverer den til dig. Din aconto betaling bliver efterfølgende krediteret. Det giver os muligheden for at købe strømmen så billigt som overhovedet muligt.

Vil du kunne forstå din elregning og reducere dine energiudgifter?
Vores kundeservice og energivejledere er klar til at hjælpe og rådgive vores elkunder.

Betal For Den El Du Bruger

Vil du reducere din elregning?

Vi hjælper vores kunder med at udpege, hvor der med fordel kan spares på energien. Når du begynder dit kundeforhold hos os, starter vi med at identificere, hvilke energioptimeringer der passer til din bolig og dit budget.

Fx kan man spare stort på elregningen med solceller på taget. Man kan også starte i med mindre tiltag og udskifte al belysningen i hjemmet til LED-pærer.

Vores energivejledere hjælper med at finde de rette løsninger til dit behov.

Med en aftale fra Modstrøm, har du adgang til rådgivning fra vores energiteknologer.

Solceller På Taget
Sælg overskudstrøm fra solceller

Hos Modstrøm vil vi gerne støtte den grønne omstilling. Derfor har vi valgt at gøre vores elkunders produktionsaftale gratis. Det betyder, at du hverken betaler for abonnementsgebyr eller tillæg pr. kWh.

Salg Af Overskydende El

FAQ vedr. elregningen

Få svar på dine spørgsmål vedr. elregningen.

Hvor finder jeg min elregning?
Hvor ofte får man en elregning
Hvornår får man sin elregning

Få en lavere energiregning