Elbil - Hvad er fordelene ved elbiler?

Er overvejelserne gået på at udskifte din nuværende bil med en elbil? Men er stadig i tvivl om, hvilke fordele og konsekvenser, der er ved valget?

Så bør du læse videre her, hvor du kan blive klogere på elbiler, og få svar på dine spørgsmål om batterilevetid, afgifter på elbiler, opladningstid og meget mere. 

En lille tip er, at du kan gøre din elbil endnu grønnere ved at sørge for, at din ladestander får en mere grøn energi end nu. Dette kan vi i Modstrøm allerede i dag guide dig hurtigt og nemt til.

Snak med en Modstrøm konsulent, der guider dig til en grønnere elbil her.

Registreringsafgift for elbiler 

Siden elbilernes fremkomst har der været interesse fra regeringen i at fremme antallet af disse på vejene. Og da en ny bil er en stor omkostning trods de lave løbende udgifter, som ingen benzin, har man givet elbiler særlige lempelser på afgiftsområdet.

Reglerne for registreringsafgiften for elbiler er en anelse komplekse, men kan på nuværende tidspunkt sættes op således: 

  • 2019: elbiler til en værdi under 400.000 DKK skal betale 20 % af registreringsafgiften
  • 2020: elbiler til en værdi under 400.000 DKK skal betale 40 % af registreringsafgiften
    • Der indføres til gengæld et bundfradrag fra 2019 på 40.000 DKK, som i 2020 hæves til 77.500 DKK. Dette betyder, at der vil være en registreringsafgift tæt på 0 DKK for elbiler til en værdi under 400.000 DKK
  • 2021: elbiler til en værdi under 400.000 DKK skal betale 65 % af registreringsafgiften
  • 2022: elbiler til en værdi under 400.000 DKK skal betale 90 % af registreringsafgiften
  • 2023: elbiler til en værdi under 400.000 DKK skal betale 100 % af registreringsafgiften

Det er derfor en god idé at købe elbil i 2019 eller 2020, hvor registreringsafgiften er lavest.

Hvor lang tid tager en opladning af en elbil?

Det er svært at give et entydigt svar på dette spørgsmål, da der er forskellige faktorer der spiller ind. 

  • Hvilken elbil drejer det sig om?
  • Hvor stort er batteriet?  
  • Hvor meget Kw afgiver den pågældende ladestation?

Hastigheden for, hvor hurtigt en elbil er opladt er steget markant siden elbilens fremkomst, og denne udvikling vil kun fortsætte.

Status for opladning af elbiler ser på nuværende tidspunkt således ud:

Opladning af superoplader

Denne type lader er produceret af Tesla og derfor kun beregnet til Tesla biler. De er typisk placeret langs motorvejen, og er at finde i hele verden. De kaldes superopladere, da de lader med 120 kW i timen og kan oplade en Tesla model S med 200 kilometers kørsel på 30 minutter.

Opladning af offentlige hurtigladere

Disse ladestandere er ofte placeret langs motorvejsnettet. De oplader med 50 kW i timen og kan oplade de fleste elbilers batteri med 80 % på 30 minutter.

Opladning af offentlige normale ladestandere

Disse er placeret rundt omkring i bybilledet ved supermarkeder og parkeringspladser og lader med 22 kW i timen. Denne stander kan lade din elbil med 100 kilometers kørsel på 1 time.

Opladning af hjemmeoplader

Den mest hyppige oplader elbilsejere benytter sig af, er den de kan få installeret på deres private adresse. I Danmark vil det typisk være Clever eller E.On, der varetager denne installering. Disse ladere kan enten lade med 3,7 eller 11 kW i timen. Med 3,7 kW lader kan du opnå 20 kilometers kørsel på 1 time. Mens en 11 kW lader kan fylde 50 kilometers kørsel på 1 time.

Hvor langt kan en elbil køre?

På en fuld opladning kan en elbil, at afhængig af hvilken model, der er tale om, køre mellem 200-400 km. Dette er en lidt kortere distance, hvis man sammenligner med en almindelig benzinbil, som kan køre . Nogle af de nyeste elbiler kan dog komme op på en distance, der hedder 500 km. på en fuld opladning. 

Selvom elbilerne har en kortere max-distance end benzinbiler, er det kun noget, der berører et meget lille antal danskere. DTU Transport har lavet en undersøgelse, der måler danskernes transportvaner i 12 år tilbage. 

Undersøgelsen viser, at i løbet af de sidste 12 år, er det kun 0,6 % af alle de køreture danskerne har foretaget, der har været længere end 200 km. Det vil altså sige, at elbilen har kunne klare 99,4 % af alle køreture, uden at skulle stoppe undervejs for at oplades. 

Selv når du skal ud på en dagstur, der er længere end 400 km, skal du ikke bekymre dig om elbilen vil kunne løse opgaven. Der er nemlig i dag flere end 2.030 offentlige ladestationer over hele Danmark, hvilket er mere end antallet af tankstationer. Der vil altså formentlig altid være en ladestation tæt på dig når du begiver dig rundt i det danske land.

Hvad koster det at oplade en elbil? 

Prisen for at oplade en elbil afhænger af om det bliver gjort fra en privat ladestand eller en offentlig.

De fleste elbilsejere vælger dog at få installeret en privat ladestander på deres matrikel. Dette vil på sigt være den billigste løsning, hvis du vel og mærke har den rigtige elleverandør. 

Hvis ikke det er en mulighed anbefales du at tage kontakt til et netværk af offentlige ladestandere. Her er Clever og E.On de to store muligheder i Danmark. Der laves typisk en abonnementsløsning, en fastpris-aftale eller betaling pr. Kilowatt-time ved opladning. 

Vælger du en fastpris-aftale ligger den typisk mellem 579 - 699 DKK pr. måned

Har du en ladestation på din privatadresse bør du oplade om natten. På dette tidspunkt er strømmen billigere, hvis du altså har en elleverandør, der garanterer dette. 

Kontakt Modstrøm og hør om dine muligheder for billigere strøm om natten

Der er altså mange gode årsager til at investere i en elbil, og helst inden afgiften stiger igen efter 2020. 

Bliv kontaktet og få et godt tilbud

Vil du høre mere om, hvordan Modstrøm kan hjælpe dig med din grønne omstilling og reducere dit energiforbrug, så du sparer på din energiregning, samtidig med at du skåner miljøet? Udfyld nedenstående formular og vi vil kontakte dig snarest muligt.

Når du udfylder formularen, afleverer du dine personlige oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.