Guide: Luft til luft varmepumpe | Modstrøm

Spar på varmen uden at fryse – med en luft til luft-varmepumpe

Med en luft til luft varmepumpe får du en billig, effektiv og energibesparende varmekilde, der forkorter fyringssæsonen, sænker din varmeregning og forbedrer dit indeklima markant.

Alt det betyder, at du kan spare på varmen uden at fryse.

Den kan samtidig også bruges som aircondition på de varmere sommerdage.

Lige nu får du et energisparetilskud, når du køber en varmepumpe. Monteringen af pumpen er også fradragsberettiget takket være håndværkerfradraget. Du kan derfor få din nye luft til luft varmepumpe til en særdeles attraktiv pris – og ovenikøbet betale den i rater over din elregning.

Det kalder vi grøn fornuft og sund økonomi! 

Vil du høre mere om fordelene ved en luft til luft varmepumpe?

Vil du gerne have en dybdegående gennemgang af dine muligheder for at installere en varmepumpe og spare penge på varmeregningen?

Udfyld blot formularen via linket her nedenfor, så kontakter vi dig med en uforpligtende dialog om netop dine ønsker og behov.

BLIV KONTAKTET OG FÅ ET GODT TILBUD

Hvorfor vælge en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe er et effektivt og energibesparende supplement til din boligs normale varmekilde. Det er grøn energi, som både giver dig et bedre indeklima og sparer penge på din varmeregning.

Med en varmepumpe sparer du på husets centrale varmekilde

En luft til luft varmepumpe giver ekstra varme på de kolde nætter. Det betyder også, at du får mulighed for at spare på din boligs centralvarmeanlæg. Du kan let spare op til 2 måneders varmeforbrug, fordi du kan tænde for varmen en måned senere om efteråret, ligesom du kan slukke en måned tidligere om foråret.

Pumpen er også billigere end opvarmning med olie eller gas. Du slider derfor markant mindre på miljøet – og sparer penge på varmeregningen.

Med en luft til luft varmepumpe sparer du penge på din varmeregning – og betaler en billig pris på installationen

En varmepumpe er typisk en engangsudgift, der bliver ved med at tjene sig selv ind. Udover et årligt eftersyn, er den nemlig meget billig i drift.

En moderne varmepumpe producerer op til fire gange så meget varmeenergi, som den forbruger. Det betyder, at selv ved minusgrader vil varmepumpen afgive næsten dobbelt så meget varme, som hvis du brugte traditionel elvarme.

Da varmepumper er så gode for miljøet, kan du også få håndværkerfradrag til installationen af enheden. Du ansøger om håndværkerfradrag her.

Sundt og godt for miljøet

En luft til luft varmepumpe er ikke kun en god investering for miljøet. Den giver dig også et sundere indeklima.

Luft til luft varmepumper fungerer i vid udstrækning også som en aircondition. Den filtrerer luften for mindre partikler, mindsker fugt og skaber en god luftstrøm i hele boligen.

Hvordan fungerer en luft til luft-varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe fungerer lidt ligesom en omvendt fryser. Den henter varmeenergi fra luften udenfor og transporterer den videre ind i huset, hvor den så opvarmer dine rum. 

Varmepumper er efterhånden så effektive, at de producerer mere energi, end de bruger. Køber du en moderne varmepumpe er COP-tallet (effektivitetstallet) helt oppe på omkring 5,5. Det vil sige, at den skaber 5,5 kWh varmeenergi hver gang, den bruger 1 kWh på at transportere varmen.

Selve pumpen består af en udendørs- og en indendørskasse. De ligner derfor meget en aircondition. Indendørskassen skal helst placeres relativt højt, så den har en god luftstrøm, og derfor kan fordele varmen bedre. Du skal dog være opmærksom på, at den gerne skal placeres så centralt som muligt. De fjerneste rum vil nemlig også være et par grader koldere.

Du behøver ikke overgå fuldstændig til varmepumper. De kan også være gode til at supplere dit hus’ almindelige varmekilde. Installerer du bare en varmepumpe, kan den typisk stå for 30-50% af opvarmningen.

Hvor ofte skal en varmepumpe vedligeholdes?

Det er et lovkrav, at du mindst én gang om året får foretaget et eftersyn af din varmepumpe. En autoriseret kølemontør vil gennemgå enheden/enhederne og sikre, at du får det fulde udbytte af din varmepumpeløsning.

En årlig vedligeholdelse sikrer, at din varmepumpe fungerer optimalt. Det mindsker energispild, hvilket holder din varmeregning nede – og giver dig et bedre indeklima.

Hvilke typer varmepumper er der?

Du kan få flere forskellige slags varmepumper. Der er især to ting, du skal forholde dig til, når du overvejer at købe en ny varmepumpe: modellen og placeringen.

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumper absorberer varmeenergi fra luften udenfor, og transporterer den indendørs, hvor den så bruges til at opvarme din bolig eller kontor. 

Du kan få mange forskellige varmepumper, der passer perfekt til din bolig og dine omstændigheder. De fleste luft til luft-varmepumper er monteret på væggen eller i loftet, men hvis det ikke er en mulighed, kan du også finde flere gulvmodeller. 

Har du et stort hjem, eller et hjem i flere niveauer, kan det også være en god idé at installere en multi split varmepumpe. Multi split er et system, hvorved du installerer én udendørsenhed, men flere indendørsenheder. Det er mere effektivt og giver en mere jævn varmefordeling.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe minder på mange måder om luft til luft varmepumper. Den omdanner dog i stedet den varme luft til varmt vand, som kan bruges i ejendommen. Derfor egner den sig også godt til din bolig, hvis du har gulvvarme.

Varmt vand fra en luft til vand varmepumpe har en lav temperatur, så dit gulv ikke bliver beskadiget eller forvrænget af en for høj varme.

Læs mere om luft til vand varmepumpe.

Hvor skal en luft til luft varmepumpe placeres?

Når du skal installere en luft til luft varmepumpe, skal du tage stilling til, hvor både udendørs- og indendørsenheden skal placeres.

Indendørsenheden

Indendørsenheden af din varmepumpe skal helst placeres højt på væggen og i midten af boligen. Den centrale placering giver dig en mere jævn varmefordeling. Det må også gerne være et stort rum, så du er sikret en god luftstrøm gennem hele boligen. Hvis du tilmed har mulighed for at placere den væk fra vinduer, er det også et godt valg. Selvom de fleste vinduesruder er varmeisolerende, kan det ikke undgås, at noget varme vil gå til spild.

Hver gang varmen skal passere en døråbning, kan du typisk forvente, at temperaturen vil falde en til to grader.

Indendørsenheden skal gerne placeres så tæt på udendørsenheden som muligt. Det mindsker nemlig energitabet.

Udendørsenheden

Udendørsenheden skal placeres mindst 30 cm. over jorden. Derudover kan den stort set installeres, hvor end der er plads til den. Hvis det er muligt, er det dog smart, at den om vinteren er på et solrigt sted. Varmen fra solen hjælper nemlig på afrimning og sparer energi.

Hvornår bør jeg skifte til en luft til luft varmepumpe?

Hvis du gerne vil spare på din varmeregning, og ejer din egen bolig, er en varmepumpe stort set altid en god idé. Hvis du har gulvvarme i store dele af ejendommen, kan det dog være en bedre idé med en luft til vand varmepumpe.

Har du en garage, anneks eller et opvarmet værksted, kan det også være smart at installere en varmepumpe der. Så slipper du for at bruge penge på at opvarme et rum, du sjældent opholder dig i længe.

Luft til luft varmepumpe i sommerhuset

Luft til luft varmepumper er især populære i sommerhuse. Det er, fordi de ikke bruger særlig meget energi og samtidig kan holde det frostfrit, året rundt.

Hvis du installerer en varmepumpe i dit sommerhus, vil du undgå at skulle bruge den første dag af din ferie på at opvarme huset igen. Samtidig slipper du også for den indelukkede lugt, man ofte oplever i sommerhus, når det ikke har været i brug over vinteren.

Få hjælp af Modstrøm – vi rådgiver og installerer i din bolig

Vi rådgiver dig om det rigtige valg af type og størrelse, så du får den varmepumpe, som passer bedst til dine behov i forhold til din boligs størrelse og primære varmekilde – og vi kan hjælpe med at få pumpen installeret.

Få kyndig vejledning af en ekspert fra Modstrøm her