Guide til klimavenlig isolering af loft, hulmur, isoleringsplader og mere

Ikke alle boliger er helårssikret med isolering mod den danske kulde. Er det tilfældet for din nuværende eller kommende bolig, bør du fra et økonomisk, klimavenligt og sundhedsmæssigt perspektiv investere i god isolering af boligen. 

Der er forskellige typer af isolering, som vil være den rette løsning for lige præcis din bolig. Det kan være isolering af loft eller hulmursisolering, som i sidste ende vil betyde store besparelser for dig på sigt. 

Den bedste løsning, hvis du står i ovennævnte situation med dårlig isolering, er klimavenlig isolering. Klimavenlig isolering vil nemlig tjenes hjem indenfor et par år grundet den signifikante besparelse det vil have for din varmeregning. 

Det er endda muligt at søge om håndværkerfradraget, som er et energitilskud staten uddeler til den grønne omstilling af de danske hjem. På den måde er din investering i klimavenlig isolering endnu hurtigere tjent hjem og du sparer flere penge. 

Du kan læse mere om håndværkerfradraget her

Hos Modstrøm kan du få personlig og uforpligtende vejledning i forskellige former for isolering. Vores dedikerede energivejledere kommer gerne ud på din matrikel, efterser din bolig og sender et uforpligtende tilbud med tilbagebetalingstid og estimeret besparelse. Udfyld formularen, og vi kontakter dig snarest. 

Udfyld formularen herunder, og vi kontakter dig med et uforpligtende tilbud

Udbyttet ved klimavenlig isolering

Om det gælder isolering af loft, vægge eller hulmursisolering, er der flere gode grunde til at investere i klimavenlig isolering: 

 • Et dårligt isoleret hjem kan betyde kolde nætter med træk og et dårligt indeklima, der kan medføre skimmelsvamp. En klimavenlig isolering af dit hjem, vil medføre et bedre og lunere indeklima i vintermånederne
 • Et mindre varmeforbrug, som er bedre for miljøet
 • En markant forøgning af din boligs værdi
 • En betydelig lavere varmeregning, som vil ende med at tjene isoleringen hjem

Hvad er isolering?

Isolering af hus har været en essentiel del af det at bygge hus siden begyndelsen. I dag snakker man typisk om efterisolering, når snakken falder på isolering. 

Det hedder efterisolering i de tilfælde, hvor der allerede findes en form for isolering i huset, altså når der ikke er tale om opførslen af nybyggeri. Det er meget normalt at efterisolere ældre huse, grundet de mange fordele, der er ved isolering. 

Man kan isolere alle steder i husets klimavæg. Klimavæggen er de steder i huset, der skærmer mod vind og vejr, altså tag, vægge, vinduer, gulv og loft. 

Der findes efterhånden mange forskellige isoleringsmaterialer. Dem man typisk kan isolere med er disse:

 • Mineraluld - fås både som glasuld eller stenuld. Kan anvendes i alle bygningsdele
 • Polystyren (flamingo) - Anvendes primært til isolering af terrændæk og fundamenter
 • Perlite - er fremstillet af vulkansk sten og bruges primært til hulmursisolering grundet materialets indhold af ilt
 • Træfibre - små stykker, der bruges ved uudnyttede loftsrum eller hulrum i vægge
 • Hørfibre - anvendes i form af måtter eller tæpper og bruges til loftisolering

Isoleringsplader eller isoleringsbatts

Isoleringsplader er en hyppig anvendt isoleringsmetode og bruges ved flere forskellige områder af husets klimavæg. Isoleringsplader går også under betegnelserne isoleringsmåtter og isoleringsruller. 

Fordelene ved denne type isolering er, at pladerne er nemme at håndtere og montere, og så giver de færre utætte kulde-samlinger end mange andre isoleringsmetoder gør. 

Generelt er isoleringsplader et meget fleksibelt materiale og det kan tilpasses de fleste steder i klimavæggen.

Isoleringsplader - Placering

De mest anvendte områder isoleringsplader lægges er disse steder:

 • Indvendig isolering af ydervægge. Særligt for fine ældre huse, hvor man gerne vil bevare den oprindelige facade
 • Isolering af skeletvægge. Det er vigtigt, at hulrummet i skeletvæggen fyldes helt ud. Ellers risikerer isoleringspladerne at synke sammen og danne kuldebroer.
 • Udfyldelse af uudnyttede loftsrum. Det er relativt nemt at lægge isoleringsplader ud over gulvet i et uudnyttet loftsrum. 

Isoleringsplader - Materiale

Isoleringsplader findes som sagt i forskellige materialer. De mest anvendte materialer er følgende:

 • Mineraluld - dette er det mest gængse materiale for isoleringsplader. Det skyldes, at det kan monteres næsten overalt og har en høj isoleringsevne. Materialet er lavet af smeltet sten eller glas, som er spundet til tråde. Det er derfor nødvendigt at bære maske og handsker ved monteringen. Loftisolerer du med mineraluld, er det vigtigt, at dampspærren er intakt.
 • Hørmåtter - er også et hyppigt anvendt materiale, som er miljøvenligt, da det fremstilles af restprodukter fra tekstilbranchen. Det er dog lidt sværere at arbejde med fremfor mineraluld, da det kræver specielle værktøjer til at skære og klippe i måtterne
 • Papirisolering - materialet er lavet af cellulosefibre, som er fremstillet af gamle aviser. Alt afhængig af den mængde stoffer, der er tilføjet til materialet, er det en langt mere klimavenlig løsning end mineraluld. Vælger du at dække et loft med isoleringsplader af dette materiale, vær da ekstra opmærksom på, at pladerne tætnes. Suppler evt. med løs papiruld i revnerne for at undgå kuldebroer

Monteringen af isoleringsplader er relativt simpel, og mange vælger derfor at spare omkostningerne ved håndværkere og gøre det selv. 

Isoleringsplader - Montering

Vælger du at montere isoleringspladerne selv, kan du følge denne simple guide:

 1. Vælg materiale

Ved loftisolering spiller standen af dampspærren en vigtig rolle. Vælger du mineraluld, er det nemlig vigtigt at dampspærren er intakt. Er dampspærren i dårlig stand er isoleringsgranulat et oplagt materiale at bruge. Ved vægisolering er isoleringsplader det nemmeste at arbejde med.

 1. Er der allerede isolering på området?

Skal du isolere loft, vil der i mange tilfælde allerede være isolereret med isoleringsplader. Er dette stadig i god stand, kan du efterisolere med nye isoleringsplader ovenpå de gamle. Den samlede tykkelse af isoleringen skal ca. være 300 MM.

 1. Hvor meget isolering skal der i vægge?

Optimalt skal skeletvægge isoleres med et lag på 150 MM.

 1. Montering af isoleringspladerne

Det er vigtigt, at der ikke opstår kuldebroer mellem pladerne. Start derfor med at lægge pladerne på den lang led, og derefter i bunden af loftet på den korte led. Skær evt. pladerne til for at komme ud i alle hjørner og kanter. Sørg dog for ikke at dække evt. ventilationsriste til.

Isolering af loft

Der er mange fordele ved at isolere et loft med et uudnyttet loftsrum. Da varmen stiger opad vil meget af varmen slippe ud gennem loftet, hvis dette ikke er isoleret. Der er derfor mange penge at spare ved at isolere loftet. Alle fordelene kan du læse her:

 • Det er forholdsvist nemt og billigt at isolere loft
 • Evt. træk og kuldenedfald fra loftet undgås
 • Det medføre et bedre indeklima i boligen
 • En lavere varmeregning, da mindre af varmen slipper ud
 • Gør dit hjem mere miljøvenligt ved at bruge mindre varme

Der er to metoder at anvende ved isolering af loft:

 1. Isoleringsgranulat - papirisolering, der er granuleret til små stykker. Materialets lille størrelse gør, at det kan komme ind i alle små revner og sprækker. 

Materialet blæses ind i loftet og udføres af et professionelt isoleringsfirma. Dette er altså ikke noget man kan gøre selv.

 1. Isoleringsplader -  dette er relativt nemt og simpelt at montere selv. Isoleringsplader kan være lavet af flere forskellige materialer. Vælger du isoleringsplader kræver det, at dampspærren er intakt og i god stand.

Se gerne ovenstående guide til, hvordan man selv isolerer et loft.

Isolering af hulmur

I de fleste huse, som er opført i nyere tid er murerarbejdet udført således, at der findes et hulrum imellem den ydre og indre murstensvæg. Ved isolering af hulmur efterisolerer man således den ydre væg. 

Denne type isolering kræver en grundig forundersøgelse for at afgøre, om der kan foretages en hulmursisolering. Isolering af hulmur kan ikke udføres udenom et professionelt isoleringsfirma. 

Man kan i dag hulmursisolere med flere forskellige materialer, men fælles for dem alle er, at de er granuleret. På den måde kan isoleringsmaterialet komme ind de snævre steder. Det vil typisk være isolatøren, der er med til at vælge, hvilket materiale, der isoleres med. Det er oftest organisk miljøvenligt materiale, der benyttes ved hulmursislering.

Der er store økonomiske fordele ved at investere i hulmursisolering, da en dårligt isoleret ydervæg kan lade kulden sive ind i boligen. Det kan i nogle tilfælde tjene sig selv hjem efter 2 år.

Rådgivning og vejledning i isolering

Er du i tvivl om din bolig er egnet til hulmursisolering eller isolering af loft? Eller om du selv kan kaste dig ud i isoleringsprojektet eller skal have fat i en professionel isolatør?

Hos Modstrøm kan du få personlig og uforpligtende vejledning i netop ovenstående spørgsmål. Vores dedikerede energivejledere kommer gerne ud på din matrikel, efterser din bolig og sender et uforpligtende tilbud med tilbagebetalingstid og estimeret besparelse. 

Vælger du ikke selv at montere isoleringen kan Modstrøm klare vejledning, håndtering og montering af isolering af loft, skunk, etageadskilllelse, humur samt facade.

Du kan blive ringet op af en energivejleder ved at følge nedenstående link.

Er du nysgerrig på, hvor mange penge du kan spare ved at give dit energiforbrug et tjek? 

Prøv Energiberegneren.