Sådan gør du dit hjem mere miljøvenligt

Et miljøvenligt hjem kan være mange ting. Det spænder vidt fra aftensmadsrester til hulmursisolering, og det betyder, at du har meget at vælge imellem, hvis du vil leve mere bæredygtigt. Vi har i dag mange muligheder for at energioptimere vores hjem og leve miljøvenligt, og ofte skal der ikke særlig meget til.

Nogle gange ved vi slet ikke, hvad vi gør i hverdagen, der enten er godt eller skidt for miljøet, og det kan denne artikel forhåbentlig gøre mere klart for dig. Ved at kigge på dine vaner og dit energiforbrug, kan du finde ud af, om du har meget at rette op på, eller om du allerede er godt i gang med en grøn omstilling af dit hjem.

Fire bæredygtige tips til dit hjem

Det behøver ikke være svært eller omkostningsfuldt at energioptimere dit hjem. Nogle tiltag er mere krævende både arbejdsmæssigt og økonomisk end andre. Du kan dog sagtens starte i det små med nogle nemme tiltag i hverdagen – eller en omlægning af dine vaner i forhold til forbrug og levemåde.

Vil du høre mere om, hvordan du kan investere i vedvarende energikilder? Så kontakt Modstrøm for en uforpligtende snak om dit energiforbrug.

Nedenfor kan du læse fire tips, som kan gøre dit hjem mere miljøvenligt. Du kan bruge dem som inspiration eller pejlemærker, som du enten med det samme eller med tiden kan implementere i din hverdag.

 

1. Læs energimærket på dine hårde hvidevarer

Alle dine hvidevarer har en mærkat, der fortæller noget forskelligt om produktet. Produkter med EU’s energimærkning omfatter blandt andet ovn, fjernsyn, opvaskemaskine, køleskab og vaskemaskine. Energimærkningen går fra A til G, hvor A er inddelt i A, A+, A++ og A+++ som det højeste. Mærkatet fortæller dig, hvor energivenlig den pågældende hvidevare er.

Du kan blandt andet læse, hvor højt dit årlige forbrug er. Det er udregnet ud fra et gennemsnitligt forbrug med udvalgte programmer. Alt efter produktet kan du også læse om støjniveau, vandforbrug og kapacitet. Hvis du vælger en god energiklasse, kan du spare flere hundrede kroner pr. produkt i forbrugsudgifter.

Skal du for eksempel have en ny tørretumbler, er det oplagt at undersøge, hvor meget vand den bruger, hvor støjsvag den er, og hvor meget vasketøj den kan klare ad gangen. Her kan du med fordel læse Boligjournalens guide til tørretumblere, så du får valgt den helt rigtige, der både har en god energiklasse og lever op til dine behov og krav.

Samtidig bør du ikke bare udskifte al din elektronik, fordi du gerne vil have en højere energiklasse. Hvis produktet stadig virker, er det som regel bedre for miljøet, at du beholder det. Det er omkostningsfuldt for miljøet at producere hårde hvidevarer og andet elektronik, og derfor er der ingen grund til at investere i nyt ”bare fordi”.

Skal du af med et velfungerende stykke elektronik, bør du overveje at sælge det videre, så det ikke går til spilde, når det stadig virker. Når du skal kassere hvidevarer – funktionelle eller ødelagte – bør du altid aflevere dem på genbrugspladsen, så materialerne kan blive genanvendt.

 

2. Spar energi med hulmursisolering og lavenergiruder

Der går en masse varme til spilde, hvis dit hus ikke er isoleret ordentligt. Især ældre huse er ofte dårligt isoleret, og kræver derfor en efterisolering. Med en god efterisolering kan du spare op til 30 % på varmeregningen. Hvis du vil energirenovere dit hjem, er en hulmursisolering derfor en effektiv løsning. 

Du kan også udskifte alle dine ruder med lavenergiruder. Disse ruder holder varmen inde og isolerer ved hjælp af en isolerende gas, der befinder sig mellem to lag glas i ruden. Desuden reflekteres varmen tilbage i rummet på grund af en usynlig belægning på glasset. Når det er koldt, får du ikke træk og kold luft ind, og når det er varmt, bibeholder du en kølig temperatur indenfor.

På samme måde som hårde hvidevarer er lavenergiruder mærket A, B og C. Ruder i energiklasse A lever op til de krav, der er til evnen til at udnytte solvarmen og evnen til at holde på den indendørs varme – henholdsvis rudernes g- og U-værdi.

Det er en god idé at få hjælp til isolering og udskiftning af vinduer. Hvis det skal være nemt, kan du bruge opgaveportalen Colego til at finde en kvalificeret tømrer til at klare denne mere praktiske og tekniske del af energioptimeringen af dit hjem. Du opretter en opgavebeskrivelse, som Colego bruger til at indhente tre tilbud fra forskellige lokale tømrere eller tømrerfirmaer. Derefter er det op til dig at vælge det tilbud, der passer bedst til dig og din opgave.

 

3. Husk at affaldssortere og bruge rester

Hvis affald skal kunne genbruges, skal det sorteres ordentligt. Og hvis vi genbruger mere, skåner vi miljøet – vi udleder mindre CO2, jo mere affald der genanvendes. Du bør derfor sætte dig ind i, hvordan du skal sortere dit affald i din kommune, da der kan være forskel fra kommune til kommune. Du bør især holde øje med madaffald, plastik, papir og glas.

En af de store syndere i miljøet er madspild. Vi ser efterhånden ”stop madspild” over det hele i supermarkeder og restauranter, og det er der en god grund til. Alt for meget mad bliver smidt ud, selvom det sagtens kan bruges, og det sker også derhjemme. Madspild er en vigtig parameter, fordi den enorme – og til tider unødvendige – fødevareproduktion udgør et betydelig bidrag til klodens klimaforandringer. 

Opbevar dine rester i lufttætte bokse i køleskabet eller fryseren, så du kan bruge dem igen. En god idé er at planlægge, hvordan du kan bruge resterne igen. Måske kan resterne af flæskestegen bruges til madpakken på rugbrød, og de stegte grøntsager kan måske bruges i en pastaret til aftensmad dagen efter.

 

4. Sluk lyset og spar på varmen

Du har nok hørt det masser af gange, men nu får du det igen: sluk lyset! Det er en af de nemmeste måder at spare penge på og gøre miljøet en tjeneste samtidig. Du kan også udskifte dine elpærer med LED lys eller sparepærer, som er ideelle til at nedsætte elforbruget.

Opvarmningen af huset kan også tære på elforbruget. Hvis ikke du vil eller kan udskifte din nuværende opvarmning til noget mere energivenligt, kan du med få skridt stadig spare på varmeregningen. Du kan for eksempel vente med at tænde for varmen, til efteråret kommer. Mange har varme på hele året, men medmindre du har et helt særligt system, er det ikke nødvendigt.

Når du tænder for varmen, er det også en god idé at gøre det gradvist. Tænder du på fuld styrke, når det virkelig er blevet råkoldt udenfor, koster det mere end langsomt at øge varmen. Hold desuden varmen på en nogenlunde jævn temperatur gennem hele kuldesæsonen, da det også koster at skrue op og ned hele tiden.

Derudover bør du lufte ud et par gange om dagen i 5-10 minutter ad gangen. Frisk luft er bedre for indeklimaet og er hurtigere at opvarme, så det er både en fordel for din varmeregning og dit generelle helbred. Overvej også en energikilde, som bidrager til den rene luft i hjemmet. En luft til vand eller luft til luft varmepumpe er en ideel løsning, der både giver bedre indeklima og skåner miljøet.

Hvorfor er det vigtigt med en grøn omstilling?

Der er i dag et stort fokus på miljøet, og hvordan vi kan optimere vores vaner og forbrug, så vi passer bedre på vores planet. Det er nemt for os at belaste miljøet hver dag med vores vaner og den teknologiske udvikling i samfundet, og derfor er det vigtigt, at vi giver miljøet en hjælpende hånd.

Ved at tænke over miljøet i din dagligdag mindsker du dit klimaaftryk og forurening. Det er en vigtig pointe, at hvis alle gør en lille smule, tæller det meget i det store billede. Du skal derfor ikke lade dig skræmme af alle de gode råd og vejledninger til at leve miljørigtigt og føre et miljøvenligt hjem. Det kan gøres på mange områder, og med tiden bliver det nemmere at implementere forskellige miljøvenlige tiltag i hverdagen.

Ud over at energioptimere hjemmet for at passe på miljøet er der også nogle direkte og private fordele for dig. Først og fremmest sparer du penge. Det er især i forhold til din varmeregning og dit energiforbrug, at du sparer penge ved at energioptimere og tænke miljøvenligt.

Derudover giver mange miljøvenlige tiltag et bedre indeklima, for eksempel lavenergiruder, varmepumper og bedre isolering. Her undgår du at få blandt andet fugt og skimmelsvamp, der ikke blot er usundt, men også kan være farligt og give sundhedsmæssige følger som allergi.

Hvis du følger vores tips ovenover, er du et godt stykke på vejen mod et hjem, der drives af grøn energi. 

Vil du have personlig rådgivning af en af vores professionelle energivejledere? Så kontakt Modstrøm til en snak om hjemmets energikilder lige her